Sunday, May 18, 2008

Kerosakan Kerosakan Yang Dialami

hi. sy mahu blogging ni. sile percaya.

terbitnya idea untuk menaip post ini adelah kerana secara tidak sengaja aku terlihat benda yg slalu dilihat apabila aku berada di dpn computer, MOINTOR (typo)

penahkan anda mengalami kerosakan-kerosakan serius pada pc? meh aku kasitau barang2 yg penah aku rosakkan (bukan aku rosakkan tapi die saje2 nak rosak) selama yg aku masih ingat.

pada awal2 aku bawak masuk pc kat UNITEN. bende pertama yg masuk dlm list kerosakan adelah HDD Maxtor 80gig. DEM! koleksi smallville aku dlm tu musnah camtu je. JGN GUNE Maxtor. gunelah WD. sepanjang hidup... satu HDD tu je la yg penah rosak. harap2 tade lg la
selepas ini. xsanggup aku kehilangan data2 yg penat dikumpul.

entri kedua yg masuk adelah.. ape yer.. pikir jap. owh yer.. grafix card yg sememangnye tak menarik. setelah kejadian ini berlaku, lalu aku hanya memakai on-board punye grafix card sahaje. tapi mujurlah setelah ade sedikit duit dan aku pon beli grafix card yg akan ku pakai selama yg mungkin. tanak tuka2 dah (maybe >.<)

entri ketiga yg slalu kluar masuk carta adelah mouse! dulu2 kala.. aku slalu pakai mouse yg berharga RM18 n bertahan selama 2 bulan (aku hardcore main cs) n sentiasa le aku bertuka2 mouse.. tapi disebabkan dah semakin profesional, aku pon membeli mouse yg lebih berkualiti yg bertahan selama bertahun2 lamanye (warranty 3 tahun hoho) walaupon mouse yg tgh aku pakai ni mcm nak jahanam tapi takpe.. ade taktik yg membolehkan aku mendapatkan mouse baru ngan anta warranty kat kedai. haha! sungguh hensem aku ni.

yg ke empat.. motherboard... woh ini adelah kerosakan paling kritikal. (tapi bg aku.. rosak HDD adelah paling tragis untuk aku. ye la.. kumpul data bertahun2.. pastu ilang camtu je.. susah mau cari ooo) tatau nak taip ape pasal motherboard ni. saje nak isi entri.

owh yer.. entri ke lima adelah keybod. hee hee mcm mouse, aku beli keybod pon yg murah2 je.. 2 bulan pakai pastu hancur. @.@ tapi disebabkan semakin macho.. skrang aku pakai keybod yg berwarranty. nak menekan pon sedap.. tak merosakkan kulit jari yg begitu licin dan empuk ini. gunalah Logitech!

dan akhir sekali.. dan yg terlatest adelah monitor. adeh.. meh aku cite..
(ni sebenarnye tujuan aku nak blogging, tapi saje melalut cite sejarah silam)

kejadian terjadi pada lewat pagi (2 pagi kot). tgh sedap aku mengcoding web intranet aku.. tibe2... (monitor gelap) dgn gaya selambe aku pon wat2 la tak terkejut.. maybe monitor ni sengal kot tu die terpadam kejap. tapi tunggu punya tunggu.. tak kembali normal plak. so aku pon tekan button off n then on balik. tadaaa! monitor kembali normal! tapi untuk 2 saat. T___T disaat itu aku da dpt tau yg monitor aku rosak. (trus pegi kat kotak n tgk warranty) syukur warranty 3 tahun n aku baru gune setahun 6 bulan. tapi! warranty nak anta tu kat ipoh la plak.. adoi2.. n lagi menariknye.. resit tade! heuheue tapi takpe sbb kedai yg aku beli tu membe bapak aku.. so dah call n die kata xpe.. tade resit pon ok. syukur lg. aku pon pulang le ke ipoh n anta warranty.

semasa monitor aku rosak.. aku still on pc aku tapi menggunakan remote dari laptop pacat. nasib le ade teknologi ni. kalo tak tatau le aku camne nak control pc dikala tiada monitor. huhu pade sape2 yg tak paham ape tu remote desktop, sile le pm di ym jika ade masa.. sbb kalo xde masa nnt bosan lak nk dgr aku bebel.
heehee

so buat masa ni aku pun gunalah monitor flat screen! tapi screen je la flat.. blakang die gedabak besar. hueheu nasib badan nak wat cane. so nnt nak balik UNITEN kene le angkut monitor yg besar gile ni. huhauheu.

itu saje lah cerita ku kali ini. selalunye.. pc aku ni rosak mmg btol2 kene ngan masa. mostly akan rosak dekat2 nak final exam. adeh.. kalo ye nak rosak pon jgn le sampai wat duit melayang kaw2 nye.. sket2 da le.. idop xtenang kalo pc tade.. if pc xleh on maka hp la menjadi mangsa.. time tu la baru nak bersihkan hp. haha

adoiyai (gaya nabil) panjang plak post ni. xpe.. belasah je..

bye!

4 comments:

TuTs said...

update la. >.<

Niss Si Gadis Salsa said...

hapdet hapdet sila.

h0neybunch said...

ello...

lamer btol x apdate ni...

rekrazie said...

wah.. ramai plak mengharapkan pengupdatetan belaku. tatau nak menaip ape le. skrang tgh wat projek web. haha

Post a Comment